348 poze   42150 vizite

Standard Rasa

Numele original: Sredneasiatskaia Asian Ovtcharka
ORIGINEA: RUSIA

Data Publicarii a origininalului valabil standardului: 1989
Clasificare FCI: Face parte din grupa de caini II: Pinscher and Schanuzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs

Ciobanescul de Asia Centrala este una dintre cele mai vechi rase de caini, un tipic molossoid. A fost formata ca o rasa populara ce are o selectie de aproape 4000 de ani si se extinde acum de la Marea Caspica pana in China si de la Uralii de Sud pana in Afganistan.

Aceasta rasa in venele careia curge vechi sange tibetan, caini ce au fost crescuti de ciobani din cele mai vechi timpuri este strians legata de rasa mongola- buldogul ciobenesc. Inca de la inceputuri aceasta rasa este folosita de catre ciobani pentru a le apara oile, de proprietarii de rulota sau chiar la casa ca paznic.

Severele conditii de existenta la care acesti caini au fost supusi, continua lupta impotriva pradatorilor i-au facut rezistenti, puternici, neinfricati.

- Acest caine este dur, bine dezvoltat, voluminos. Pielea este groasa, destul de flexibila si este mobil. Muschii sai foarte dezvoltati il ajuta in lupta si astfel adeversarul sau devine vulnerabil. Atat masculii cat si femelele acestei rase sunt curajosi.

Masculii acestei rase ating 70 de cm inaltime si nu mai putin de 65 de cm lungime. Masculii sunt mai mari decat femelele. Lungimea de la piciorul din fata pana ala cot este de 50-52% din inaltimea sa.

COMPORTAMENT: puternic, echilibrat, calm, independent si mandru. Uneori atitudine ostila fata de straini. Are o foarte mare rezistenta si este “dotat” din nastere cu instinctual de a-si apara teritoriul si proprietarul. Este deasemenea foarte curajos si in luptele cu animalele de prada.

CONSTRUCTIE CRANIANA: Frunte plata, portiune craniana plata si lunga. Daca va uitati la partea de sus are forma unui dreptunghi.

BOTUL : Bot scurt(mai putin de jumatate dar mai mult de o treime din lungimea capului). Din profil, botul sau se vede aproape dreptunghiular. Narile sale sunt largi. Falca de jos este masiva iar barbia sa este bine definita.

BUZE : Buzele sale sunt groase. Buza de sus se inchide cu maxilarul inferior.

FALCI, DINTI SI DANTURA: Falci mari, dintii sunt albi si mari (42 de dinti). Muscatura sa era efectul unei foarfece.

POMETII: au o buna musculatura.

OCHII: mici cu forma rotunjita. De obicei sunt maro cu diferite nuante, de la maro la nuci. Pleoapele le sunt grele. Privirea lor este dura , puternica, plina de demnitate.

URECHI: marime medie, forma triunghiulara.(cupate)

GATUL: Lungime medie, solid, circular in sectiune transversal, musculos.

CORPUL: Intact, bine echilibrat.

SPATELE: Este drept, lung, cu musculatura foarte bine dezvoltata.

PIEPTUL: Pieptul este amplu, rotunjit si cu marginile convexe. In partea din fata a pieptului sunt putin favorizate liniile articulatiilor.

LINIA DE FUND SI DE STOMAC: Partea de jos a pieptului este coborata la nivelul coatelor sau putin mai jos. Abdomenul este usor mai bombat.

COADA: este groasa la baza. Poate fi indoita in forma de inel spre ultima treime din lungimea ei.(cupata)

MEMBRELE DIN FATA: umerii sunt lungi iar aderarea la piept este foarte buna.

UMERII: sunt cu o usoara inclinatie, musculatura este foarte bine dezvoltata. Unghiul articulatiilor din jur este de 100 de grade.

ANTEBRATELE: sunt drepte, massive, rotunde in sectiune transversal. Lungimea picioarelor din fata reprezinta 50-52% din inaltimea cainelui.

METACARPUS: este masiv si moderat in lungime.

SOLDURI: Coapse largi, cu musculatura puternica

GENUNCHI: aproape rigizi.

TIBIA: scurta cu o buna musculatura.

FLUIERUL PICIORULUI: Trunchi masiv, moderat in lungime pentru a-I servi la stabilitatea verticala.

PERNUTELE: solide, rotunde, groase, carnoase , acoperite cu un strat gros de piele.

CIRCULATIE: bine echilibrata. Articulatiile sunt libere pentru a se putea redresa.

CUTANATE: pielea este groasa, destul de flexibila, mai ales pe muschi.

BLANA: este groasa, dura. Pe cap sip e member parul este scurt. Parul de pe gat uneori formeaza o coama.

CULOARE: toate, in toate combinatiile.

DEZAVANTAJE: Usoarele abateri de la cerintele prevazute de standardul rasei nu afecteaza impresia generala si nu actioneaza negative asupra calitatii de lucru a cainilor.

CALITATI:
- variatii semnificative in bine, depinzand de tipul de anatomie
- capul ingust, botul lung, craniul rotunjit, trecerea brusca de la frunte la bot.
- ochii sunt foarte luminosi (“blue eyes”)
- coada poate fi lasata pe spate sau indoita strans intr-un inel.(decupata)

DEFECTE
- lasitate, furie necontrolata
- raznoglazia
- blana moale
- probleme cu articulatiile

Avand în vedere faptul că, recent, o serie de publicatii individuale a dat informatii incorecte cu privire la Ciobanesc de asia Centrala Breed Standard FCI-335, care indică faptul că standardul a intrat in vigoare la data de 22.03.2000, în, acest RKF aduce la cunoştinţa tuturor persoanelor interesate că în prezent existent in Ciobanesc de Asia Centrala standardul rasei (AAS) este un standard de rasa JSIC FCI N 335 / 07.07.1993 / origine - Rusia, de la data publicării iniţiale a standardelor actuale în 1989 (N335 25.01.1989).

În Rusia există decizii cu privire la modificări în standard Ciobanesc de Asia Centrala FCI N 335, adoptate de către Comisie Tribal RKF 21.03 2000



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
Nume:



tugui 1 decembrie 2014  
Bine mai fratilor pai hai sa ne adunam si noi 5-6 si facem un standard,ce au mai facut in 2011 au updatat rasa sau ce?ori e alabai ori ne facem alabai new age,mai dao in colo de treba,o sa ajungem sa fie vreo pisica standard,bla bla bla cu arbitri astia si standardurile lor.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.